Sci-fi

Vad tänker du när du hör ordet Sci-fi? Ordet betyder nämligen Sciens Fiction där man kan berätta historier som oftast handlar om teknik och vetenskap i framtida miljöer. Ett känt exempel på detta är TV-serien The Jetsons. Denna TV-serie handlar om just familjen Jetson som bor i en framtid där bilar flyger och man har robotar som tar hand om hemmet. Trots att det är storys som oftast kan vara påhittade var det ändå så här folket förr trodde att framtiden skulle se ut.

En av det populäraste Sci-fi filmserien närmast Star Wars och en personlig favorit är Tillbaka till framtiden trilogin. Denna trilogin är full av förutseende där de visar vad de tror ska hända i framtiden. Alla som sett filmen kommer ihåg det ikoniska datumet 21 oktober 2015 som Marty och Doc åker till. Eftersom filmen var gjord 1985 visar det allt man trodde att världen skulle ha sett ut när vi kom fram till det datumet. År 2015 hade vi inga flygande bilar. Vi har heller inga självtorkande jackor som drar ihop sig efter vår storlek eller självknytande skor.

I bland kan profetiorna vara sanna men det kan också vara helt påhittat som i många andra filmer. Ett exempel på detta påstående är filmen Avatar. Den utspelar sig i en helt påhittad miljö med avatarer som inte exciterar i verkliga livet. Apornas planet är en annan påhittad historia där aporna tar över jorden och gör människorna till sina slavar och beter sig som människor. Man skulle kunna säga att allt är tillåtet inom denna genre och det är de olika serietidningarna om Superman, Batman och Spindelmannen ett bevis på.

Godzilla är en film där sci-fi är en tydlig handling i filmen. Godzilla är ett övernaturligt monster som inte finns i vår värld utan är påhittad. Detta moster påminner om en dinosaurie som skrämmer slag på befolkningen. Detta är den typiska påhittade storyn som Science Fiction handlar om.