Kuriosa om George Orwell

George Orwell är faktiskt bara en pseudonym på bokomslagen. Författaren bakom pseudonymen heter Eric Blair. Eric föddes den 25 juni 1903 i Brittiska Indien. Förutom bokförfattare var han även en litteraturkritiker samt journalist.

Som ung man var han under åren 1922-1927 kejserlig polis i Burma (Myanmar). Han fick där uppleva och bevittna orättvisor och svor att ägna sitt liv åt att bekämpa imperialism och mänskligt förtryck. Imperialism är en term för när länder gör landytor till kolonier.

Några av hans första verk var “Keep the Aspidistria flying” och “Homage to Catalonia” där han beskrev krigets fasor och vedermödor. Sitt absoluta genombrott fick han med de politiska satirerna “Animal farm” och “Nineteen-eighty-four” varav den sista fick absolut mest uppmärksamhet och diverse hyllningar. Den senare boken har gjort debut som sin teaterpjäs i otaliga teatrar världen över, inklusive Sverige. Räkna också med att den finns utgiven som ljudbok, bra för dig som av någon anledning har svårt att läsa. Boken avhandlar en dystopisk framtid där “Big Brother” ser allt. Inte ens i hemmet går man säker från kontrollstaten, de har nämligen satt upp en stor monitor för att övervaka alla rutiner och levnadsmönster. TV-serien Big Brother har fått en stor publikskara genom att inbjuda frivilliga deltagare till ett hus där kameror och mikrofoner finns utplacerade överallt. I dagens Kina uppvisas vissa tendenser mot bokens innehåll då den auktoritära regimen premierar vissa beteenden och även belönar de individer som sköter sig enligt regelboken. På så sätt är boken väldigt aktuell i dagens värld.

Eric Blair var också en utmärkt essäist och poet, han skrev bland annat verken “Inside the Whale” och “Shooting an Elephant”. Givetvis är flera av hans verk översatta till svenska, även om det för full förståelse kan vara bra att läsa dem på engelska (originalspråket).

Eric Blair dog den 21 januari 1950 i Camden, London, troligtvis av en långt gången tuberkulos.